Urologija

poliklinika sanasa

Urologija je grana medicine koja se bavi etiologijom, patogenetom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškara i žena, te reproduktivnim organima kod muškaraca.

0 +
Usluga
0
Lokacije
0 +
Osoblja
0
godine postojanja

Usluga koju nudimo po lokacijama

01.
Grbavica
02.
Ilidža
03.
Vogošća

Specijalističkim pregledom urologa se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i dodatnih pretraga kao što su urološki ultrazvuk, postavlja dijagnoza uroloških bolesti i određuje terapija.

Tipična stanja koja zahtjevaju urološki pregled su povećanje prostate, kamenac i infekcije mokraćnog sistema, sterilitet muškarca, spolno prenosive bolesti i sl.

Urološki pregled se preporučuje jednom godišnje, svim muškarcima nakon 45 godine, nezavisno od simptoma. Za urološki pregled nije potrebna prethodna priprema.

 

Simptomi koji ukazuju da se trebate javiti specijalisti urologu su:

 

Krv u mokraći
Tegobe vezane za mokrenje
Nemogućnost mokrenja
Učestalo mokrenje
Bolovi u lumbalnoj regiji
Promjene na spoljašnim genitalnim organima

Ultrazvuk urotrakta jednostavna je, brza i sigurna metoda kojom se mogu pregledati bubrezi i pun mokraćni mjehur. Potrebno ga je učiniti u različitim stanjima poput:
sumnje na urođene anomalije mokraćnog sistema, poremećaja mokrenja poput bolova i peckanja, zamućenog izgleda mokraće, pojave edema (otečenosti nogu ili ruku), sumnje na ciste ili tumore, prisutnosti bubrežnih kamenaca, kompliciranih infekcija mokraćnog sistema i dr.

Na ultrazvučni pregled mokraćnog sistema preporučuje se doći natašte s punim mokraćnim mjehurom, pregled je potpuno bezbolan. Pacijent leži, a doktor prislanja sondu s prethodno nanesenim gelom na trbuh i zdjelično područje pacijenta. U nekim slučajevima, doktor će vas nakon pregleda uputiti da se izmokrite, a nakon toga će vam opet pregledati mokraćni mjehur kako bi se ustanovilo je li sav urin izmokren, tj. za prikaz količine rezidualnog urina.

Ultrazvuk urotrakta uključuje pregleda bubrega, mokraćnog mjehura, orijentacijski pregled ginekoloških organa kod žene i orijentacijski pregled prostate kod muškaraca.

Za bolesti prostate je karakteristično da stvaraju probleme sa mokrenjem i zadržavanjem
mokraće. Među najčešćim simptomima upale prostate su učestalo mokrenje, visoka telesna
temperatura, teškoće pri mokrenju, kao i bolovi i pečenje pri mokrenju.
Upala prostate može da se desi svim polno zrelim muškarcima, bez obzira na godine jer su izazivači pojedini mikrobi.

Benigno uvećanje prostate se dešava obično nakon pedesete godine života i stvara neprijatne
tegobe u vidu nepotpunog pražnjenja bešike, isprekidanog mokrenja, noćnog i učestalog
mokrenja.

Priprema za ultrazvučni pregled

Neposredno pre pregleda treba popiti oko litar vode kako bi mokraćna bešika bila puna i omogućila dobar prikaz prostate, I da se ne ide u toalet.Tek kada se zavrsi ultrazvucnimpregled pacijent moze mokriti.

Pod kateterizacijom se podrazumeva plasiranje (uvođenje) katetera u mokraćnu bešiku.  To je medicinsko-tehnička radnja koja se mora izvoditi uz strogo poštovanje aseptičnih uslova za rad.

Urinarni kateter
Šuplja cev koja se danas proizvodi od lateksa, poliuretana- PVC  i silikona. Koju vrstu ćemo koristiti prvenstveno zavisi od indikacije zbog koje se i radi kateterizacija. Dužina katetera kod odraslih osoba je uvek ista, a prečnik (širina samog katetera) je različita i meri se u jedinicama po Šarijeu (Charrier – ch).  1ch=1/3 mm pa se na osnovu toga najčešće koriste kateteri broj 16, 18 i 20.

Indikacije za kateterizaciju mokraćne bešike su:

Retencija mokraće (bolesnik ne može spontano mokriti)
Radi pripreme za određenu intervenciju (pre operacije, pre porođaja)
Evakuacije koaguluma iz mokraćne bešike
Ubacivanje lekovitih, kontrastnih i drugih sredstava
Inkontinencija mokraće
Nepokretni bolesnici, bolesnici bez svesti
Monitoring balansa tečnosti


Kod kateterizacije mokraćne bešike važno je znati
Anatomiju urogenitalnog sistema kod muškarca i žene

Scroll to Top