Reumatologija

poliklinika sanasa
Reumatologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem, dijagnostikom, liječenjem i sprečavanjem reumatskih bolesti i njihovih posljedica.
 
Reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih prvenstveno dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova i okolozglobnih struktura.
 
Radi se o vrlo velikoj grupi bolesti (više od 150 entiteta) različitog uzroka, koje su obično progresivne. 
 
Cilj reumatologa je da pruži pacijentu najbolji mogući kvalitet života, ne samo propisivanjem lijekova i tretmana, već  i pokazivanjem osobi i porodici te osobe najbolje načine pomoću kojih mogu normalno živjeti. Kada pacijent ima simptome kao što su otečeni zglobovi, malaksalost, glavobolja praćena problemima sa vidom, bijeli ili plavi prsti, otečene ruke ili noge, osipe po koži praćene bolovima u zglobovima ili groznicom, ukočenost ili bolovi u leđima, treba odmah da se javi reumatologu. 
 
0 +
Usluga
0
Lokacije
0 +
Osoblja
0
godine postojanja

Usluga koju nudimo po lokacijama

01.
Grbavica
02.
Ilidža
03.
Vogošća

Pregled reumatologa podrazumjeva dijagnostiku i liječenje svih reumatskih oboljenja od upalnih do degenerativnih oboljenja, zatim imunološka oboljenja, dijagnostiku i liječenje osteporoze.

Specijalistički reumatološki pregled, također, podrazumjeva razgovor sa pacijentom, uzimanje anamneze, fizikalni pregled, preporuka terapije ili dodatnih pretraga u slučaju potrebe.

Reumatska oboljenja su u porastu, ne samo kod ljudi u poznijem životnom dobu. Sve češće i kod mlađih osoba susrećemo degenerativna oboljenja kičme i zglobova.


Lijek koji će izbrisati uzrok ovih bolesti ne postoji, ali se upotrebom odgovarajućih medikamenata, izbalansiranom ishranom, pravilnom fizičkom aktivnošću i drugim metodama bolest može držati pod kontrolom, poboljšati kvalitet života i smanjiti mogućnost nastanka trajnih deformiteta.


Scroll to Top