Pedijatrija

poliklinika sanasa

Djeca nisu samo mali odrasli ljudi.
Njihova tijela i um se razvijaju i rastu shodno njihovoj dobi. Naša uloga je pružiti im sigurnost, pomoć i razumijevanje. Uz naše stručno i edukovano osoblje pregled postaje zadovoljstvo djeci i roditeljima.

0 +
Usluga
0
Lokacije
0 +
Osoblja
0
godine postojanja

Usluga koju nudimo po lokacijama

01.
Grbavica
02.
Ilidža
03.
Vogošća

Specijalistički pedijatrijski pregled obuhvata pregled zdravog ili bolesnog djeteta.

Pregled zdravog djeteta je sistematski pregled koji obuhvata rast i razvoj djeteta, savjeti i preporuke za vakcinacije.

Pregled bolesnog djeteta obavlja se po sistemima (kardiološki, pulmološki, respiratorni, urološki i dr.) i anamnezi, te uvidu u laboratorijske nalaze radi bolje diferencijacije bolesti.

 

Kod novorođenčadi preventivni pregled u prvih nekoliko dana po izlasku iz porodilišta je vrlo važan, kao i stručna pomoć i savjeti u vezi sa dojenjem, napredovanjem u težini, zdravstvenim stanjem deteta i drugi praktični savjeti

U uzrastu bebe, male i predškolske djece je potrebno mnogo strpljenja i znanja da bismo ocijenili pravo stanje djeteta i došli do ispravne dijagnoze. Strah od nepoznatog, ranija loša iskustva sa ljekarom vezana za razne bolne intervencije kod dece u ovom uzrastu stvaraju razumljivu odbojnost prema pregledu i nesaradnju koja i iskusnom pedijatru otežava rad.

Školska deca, pogotovo u nižim razredima osnovne škole još uvek bi trebala biti pod kontrolom pedijatra. Različite organizacione šeme javnog zdravstva postavljaju administrativnu granicu nadležnosti ljekara, koja nije uvek u skladu sa stvarnim potrebama deteta. U ovom periodu pretpubertetskog i pubertetskog ubrzanog rasta, uprkos relativnom zdravlju ove populacije kriju se zamke za razvoj pretpostavki narušenog zdravlja u kasnijoj dobi. Preventivni pregledi, praćenje rasta i razvoja, znakova polnog dozrevanja, stanja kičme, povišene tjelesne težine, loših navika ishrane i svakodnevnog stila života su bitan faktor u prevenciji i unapređenju zdravlja.

EKG je grafički zapis električne aktivnosti srca, brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uređaj koji pravi grafički zapis zove se elektrokardiograf.

EKG radimo jer nam 12-kanalni EKG zapis daje brojne informacije i danas je neizostavan dio kardiološkog pregleda. Na primjer, preko EKG-a otkrivamo informacije o trenutnom srčanom ritmu i broju otkucaja srca. Ključan je kod donošenja mnogih kardioloških dijagnoza, posebno aritmija i ishemijske bolesti srca (akutni infarkt miokarda, preboljeli infarkt miokarda – ožiljak). Osim toga može otkriti povećanje srčanih šupljina (pretklijetki), zadebljanje (hipertrofiju) klijetki i određena stanja predisponirajuća za iznenadnu srčanu smrt (npr. Wolf-Parkinson-White sindrom, sindrom produljenog QT intervala, Brugada sindrom).

Predoperativni pregledi sa mišljenjem za operaciju pacijenatab je vrsta pregleda koji podrazumjeva kompletan sistematski pregled sa priloženim laboratorijskim nalazima i EKG-om. Na osnovu kompletne anamneze pedijatar daje svoje mišljenje o zdravlju djeteta a vezano je za operativni zahvat.

Pod ovim pregledom se podrazumijeva kompletan sistematski pregled djeteta, laboratorijski nalazi i EKG, nakon čega pedijatar na osnovu svih nalaza daje svoje mišljenje o sposbnosti djeteta da pohađa predškolsku ustanovu ili školu.

Venska terapija je medicinska tehnika kojom se aplicira tečnost , lijek ili prehrana direktno u venu pacijenta.U većini slučajeva u pitanju je rehidracija.

Muskularna terapija podrazumjeva davanje određenog lijeka u mišić. Uobičajena mjesta za davanje I.M. terapije su deltoidni mišić nadlaktice i glutealni mišić stražnjice.

Primjena lijekova inhalacijskom terapijom temelj je liječenja mnogih respiratornih bolesti.Ovaj put primjene lijekova pruža veću prednost nad oralnom primjenom, Dobra prokrvljenost i velika površina pluća omogućavaju brzu apsorciju lijeka.

Inhalaciona terapija se najčešče primjenjuje kod: alergijskog rinitisa (kihanje, svrbež i curenje ili zašepljenost nosa), zimi-razne respiratorne smetnje kao što su; curenje nosa, nosnom kongestijom i dr.moguća je i pojava upale grla, bronhitisa, astme i sl.

Uspješna inhalacijska terapija podrazumjeva liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova i lijekova u obliku raspršenih aerolosa.

Scroll to Top