Otorinolaringologija

poliklinika sanasa

Otorinolaringologija je specijalistička grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti uha, nosa i grla.

0 +
Usluga
0
Lokacije
0 +
Osoblja
0
godine postojanja

Usluga koju nudimo po lokacijama

01.
Grbavica
02.
Ilidža
03.
Vogošća

Osnovnim specijalističkim ORL pregledom omogućuje se otkrivanje i rana dijagnostika bolesti uha, nosa i grla, a pregled obuhvata pregled uha otoskopom, pregled nosa pomoću nosnog spekuluma, pregled grla (indirektna laringoskopija ), te pregled štitnjače i limfnih  čvorova u predjelu glave i vrata (palpacija).

Podrazumjeva uzimanje anamnestičkih podataka o osnovnim tegobama pacijenta u području uha, nosa, glave, grla i vrata. Također se uzimaju podaci o eventualnim bolestima, povredama, operacijama te sklonosti ka alergiji (lijekovi, hrana, ostalo). Fizikalni pregled podrazumjeva pregled uha: okom, otoskopom, zvučnom viljuškom.


Kada se ustanovi pregledom prisustvo cerumena, stranog tijela vrši se ispiranje uha. Ispiranje uha je postupak kojim se čisti zvukovod pomoću tople vode.

Ispiranje i toaleta uha
Ispiranje uha je postupak kojim se čisti zvukovod pomoću tople vode, a izvodi se kod začepljenja zvukovoda ušnim voskom (cerumenom). Stvaranje cerumena u uhu prirodna je pojava, no ponekad može doći do prekomjernog nakupljanja cerumena što može uzrokovati neugodne simptome (slabljenje sluha, upale uha, svrbež…).
Ispiranju prethodi pregled otoskopom, kako bi doktor bio siguran je li zaista potrebno ispiranje uha. Zatim se topla voda posebnom špricom pod pritiskom ubrizgava u ušni kanal, gdje se stvara lagani vrtlog koji razlaže nakupine cerumena na sitnije dijelove. Ostaci cerumena izlaze u ušnu školjku odakle se odstrane maramicom. Postupak je jednostavan, brz i bezbolan i nije potrebna nikakva posebna priprema.

Bakteriološki brisevi
Za pravilno liječenje infekcija uha, grla ili nosa potrebno je ustanoviti uzročnika infekcije. Najpouzdanija metoda otkrivanja uzročnika upale je uzimanje brisa.
Za sve briseve važno je napomenuti da pacijent prilikom uzimanja brisa ne smije biti pod antibiotskom terapijom, odnosno mora proći najmanje 7 dana od uzimanja antibiotika, kako bi nalaz bio adekvatan.

BRIS UHA:  Baketeriološki bris uha preporuča se napraviti kada se sumnja u upalu, jer su upravo bakterije najčešći uzročnici upala. Simptomi upale zvukovoda su svrbež, bol  (može biti izuzetno jaka),  osjećaj začepljenosti uha, te slabiji sluh. Bol se pojačava prilikom pritiska na ušku ili kod žvakanja. Zvukovod može biti natečen i crven, a iz njega može curiti i gnoj. U težim slučajevima i tjelesna temperatura može biti povišena, a može doći i do povećanja limfnih čvorova smještenih oko uške. Pretraga obuhvaća bris sluznice i kože sterilnim vatiranim štapićima, te obradu u mikrobiološkom laboratoriju.

BRIS NOSA: Mikrobiološka pretraga kojom se izoliraju uzročnici infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Indikacije za uzimanje brisa su učestalo kihanje, curenje nosa, žuti iscjedak, često začepljen nos. Uzorak se uzima sterilnim vatenim štapićem. Nos se ne smije ispirati najmanje 3 sata prije uzimanja brisa.

BRIS GRLA/ŽDRIJELA: Bris ždrijela preporučuje se uraditi kod čestih upala ždrijela, bolnog ili otečenog grla, nadraženog i crvenog grla. Doktor štapićem uzima uzorak sluzi iz ždrijela. Bris grla (ždrijela) najbolje je uzeti  ujutro (prije pranja zuba, jela i pića), a ako je nužno da se uzima u toku dana, tada treba proći najmanje 2 sata od zadnjeg obroka i pića.

Tuširanje (uha) u O.R.L
Tuširanje uha se vrši kod infekcija uha izazvane bakterijama i gljivicama.Tuširanje se vrši sa 1% acidi salici.

Aplikacija lijeka u uho i nos
Aplikacija lijeka vrši se kod infekcija , upale uha i nosa. Tom prilikom se unosi antibiotska krema i kapi.

Hemostaza u nosu lapiziranjem (zaustavljanje krvarenja iz nosa)
Zaustavljanje krvarenja iz nosa se vrši tamponadom sa dodatkom Kvit amp. I vaselin mast.

Endoskopska dijagnostika je minimalno invazivna metoda kojoj se pristupa ukoliko trebamo kompletan uvid u stanje unutrašnjih struktura. Endoskop ima kameru na vrhu cijevi kojom promatramo šupljine.

Laringoskopija je metoda kojom se vrši pregled ždrijela, i postoji direktna i indirektna laringoskopija. U indirektnoj laringoskopiji ljekar koristi malo ogledalo kojim pregleda grlo, bazu jezika i dio grkljana. U direktnoj se koristi endoskop.

Direktna se Izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj anesteziji, dok indirektna bez. Pregled direkte laringoskopije nije bolan ali može biti neugodan. Pregledavaju se usta, korjen jezika, ždijelo i grkljan.
Priprema: prije direktne se ne smije uzimati 12 sati jelo i tečnost, te se ne preporučuje pušenje cigareta. Ukoliko uzimate insulin ili lijek koji spriječava zgrušnjavanje krvi, u dogovoru sa vašim doktorom ćete korigirat dozu lijeka. Nakon same procedure preporučuje se odmor taj dan te poslije nekoliko sati možete piti hladna pića i kašastu hranu, kao preporuka.

Gore navedeni pregledi se rade u cilju ispitivanja uzroka sledećih simptoma: promuklosti, otezanog disanja, sukrvicavog ispljuvka i sl. i u cilju otkrivanja i liječenja različitih bolesti .

Inhaliranje je postupak udisanja pare iz sprave, odnosno aparata inhalatora, koji radi na principu pretvaranja tekuće fiziološke otopine u sitne čestice koje dijete udiše, a čime se vlaži sluznica i time se smiruje iritacija respiratornog Sistema jer čiste i smiruju sluznicu nosa i gornjih respiratornih puteva te olakčavaju izbacivanje sluzi.
Doktor će na osnovu stanja pacijenta odabrati sadržaj otopine za inhaliranje, medicinska sestra pripremi inhalator i pacijenta za inhalaciju i počne se proces liječenja inhalacijom.

Tamponada nosa
Tamponada nosa se vrši aplikacijom predhodno pripremljenim sterilnim tamponima.

Kontrolni pregled
Kontrolni pregledi se vrše prema toku kliničke slike i stanju pacijenta.

Audiološki pregled
Svaki audiološki pregled započinje razgovorom s liječnikom te upoznavanje s poteškoćama i tegobama koje pacijent ima. Ovaj razgovor veoma je važan za postavljanje konačne dijagnoze, jer već na samom početku pregleda liječnik stiče dojam kada i kako osoba čuje te kako razumije govor.

Nakon razgovora liječnik obavlja otorinolaringološki pregled, kada se interpretiraju dobiveni rezultati te donosi mišljenje. Pregled i provjera uha odnosi se i na ispitivanje sluha pojedinca. Ispitivanje sluha je osnovni pregled u audiologiji, znanosti koja se bavi ispitivanjem sluha i ravnoteže pojedinca.

Postoje dvije metode ispitivanja sluha: kvalitativno i kvantitativno ispitivanje.
KVALITATIVNIM ISPITIVANJEM određuje se tip oštećenja sluha, a KVANTITATIVNO ISPITIVANJE određuje stupanj oštećenja.

Audiometrija je metoda kojom se ispituje sluh i utvrđuje eventualno oštećenje sluha. To je subjektivno ispitivanje u kojem ne učestvuje pacijent.
Ispitivanje traje izmeđju 20 i 30 minuta. Primenjuje se kod odraslih pacijenta i djece starije od 5 godina, a može se primjeniti i kod mlađe dece, ukoliko sarađuju tokom pregleda.

Tonalnom liminarnom audiometrijom se ispituje prag čujnosti pomoću čistih tonova u rasponu od 125Hz i 8000 Hz. Kada se ispituje sluh iznad granica čujnosti govorimo o supraliminarnoj tonalnoj audiometriji

Pregled i provjera uha dio je usluga koje uključuje otorinolaringološki pregled. Tijekom ORL pregleda provjerava se vanjski i unutarnji zvukovod, bubnjić te se pregledava uška.

Pregled kod otorinolaringologa nužan je kako bi se na vrijeme otkrile i dijagnosticirale moguće bolesti uha, grla i nosa. Otorinolaringolog obavlja i tonalni audiogram, ispire vanjske zvukovode, pripisuje slušna pomagala te obavlja ostale usluge koje se tiču ušiju i sluha.
Pregled uha naziva se još otoskopija. Ona, točnije, podrazumijeva pregled unutrašnjosti uha, odnosno pregled zvukovoda i bubnjića.

Scroll to Top