Stomatologija

poliklinika sanasa

Stomatologija je grana zdravstvenih nauka koja je odgovorna za proučavanje, dijagnozu, prevenciju i liječenje bolesti zuba.
Stomatologija nije ograničena na intervenciju kod bolesti zuba, već obuhvaća sve što čini stomatognatski aparat, a sastoji se od zuba, usne šupljine, čeljusti, mišića, kože, žila i živaca.

Neka od najčešćih stanja zubnih bolesnika su karijes, malokluzija, parodontne bolesti i zubna trauma.

0 +
Usluga
0
Lokacije
0 +
Osoblja
0
godine postojanja

Usluga koju nudimo po lokacijama

01.
Grbavica
02.
Ilidža
03.
Vogošća

Stomatološkog stručnjaka nazivamo stomatologom, stomatologom ili stomatologom; Liječnik, dakle, liječi sve što se tiče usne šupljine, također ima znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i farmakologije.

Pedijatrijska stomatologija, koja se naziva i dječjom stomatologijom, je ona koja proučava, spriječava, dijagnosticira i liječi stomatološke bolesti u djece.

Preventivna stomatologija je ona koja se prvenstveno usredotočuje na preventivne tretmane. Koristi neinvazivne tehnike, posebno za stavljanje brtvila za jame i pukotine, za čišćenje zuba, za nanošenje kiveta topičnog ili sistemskog fluora, za obavljanje poliranja između postupaka.

Ortodoncija koja proučava, sprečava i dijagnosticira malformacije i malformacije na zubima i zagrizu, kako bi ih liječila i ispravljala.

Estetska ili kozmetička stomatologija je grana stomatologije koja se usredotočuje na probleme estetske harmonije usta, liječi ih i ispravlja.

Lijepi i zdravi zubi su odraz našeg načina života. Odnosno, pravilno pranje zuba je prvi korak u prevenciji. Jedino na taj način možete sprečiti razvoj karijesa i mekih tkiva.

Stručnjaci savjetuju da zube peremo najmanje dva puta dnevno po 3 minuta. Takođe, neophodna je i pravilna tehnika iščetkavanja kako bi se otklonili svi ostaci hrane koji, kasnije, mogu da formiraju zubni plak.

S obzirom na to da zdrave navike stičemo od najranijih dana, veoma je važno da oralna higijena kod djece počne još pre pojave mlečnih zuba.

Osim lične higijene, i hrana koju unosimo utiče na očuvanje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera i vještačkih zaslađivača je pravo rješenje ne samo da zdrave zube, već za čitav organizam.

Preventivna stomatologija ukazuje na značaj redovne kontrole

Glavni “krivac” za nastanak karijesa jeste zubni plak. Naime, bakterije razlažu ostatke hrane, stvarajući kiselinu koja deluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu. Taloženjem plaka obrazuje se zubni kamenac. Ne samo da izgleda ružno, već dovodi do mnogih problema – počev od neprijatnog daha pa do ozbiljne parodontopatije.

Zbog toga preventivna stomatologija obuhvata skidanje kamenca sa zuba prilikom redovne kontrole kod stomatologa.

Zalivanje fisura je efikasna prevencija kod osoba sa izraženim kvržicama na griznim površinama zuba molara i premolara. Ovom tehnikom se sprečava skupljanje i zadržavanje hrane na mestima koja su nepristupačna za klasično mehaničko čišćenje četkicom.
Zalivanje fisura mora se nakon određenog vremena obnoviti kako bi se sačuvali molari.

Kada zub zaboli, uglavnom nam nije važno na koji način će bol prestati, samo želimo da prestane. U zavisnosti od toga koliko veliki kvar je u pitanju, stomatolog započinje liječenje, uklanja karijes i na kraju popunjava zub plombom.

Plombiranje zuba je jednostavna stomatološka tehnika koja podrazumjeva završnu fazu popravka zuba.Popunjavanje zuba plombom smatra se ujedno i preventivnom mjerom, odnosno zaštitom zuba od propadanja.

Postoje tri vrste plombi kompozitne ili bijele plombe, amalgamske ili crne i glas-jonomer bijele plombe, koje se uglavnom koriste pri popravci mliječnih zuba.

Rade se:
Helio kompozitne ili bijele plombe
Amalgamske ili crne plombe
Glas-jonomer plombe

Većina ljudi na drugoj osobi prvo primjeti osmijeh. Zbog njegove velikine važnosti, stomatološka protetika i protetska riješenja popularna su jer sigurno, brzo i jednostavno pacijentima vračaju osmijeh-bitan faktor samopouzdanja. Gubitak zuba zbog dentalnog propadanja, uslijed raznih ozljeda i trauma, smanjuje funkcionalnosti zubi i njihovu estetsku ulogu.

Savremenim protetskim riješenjima danas je moguće savršeno zamijeniti prirodne zube i gotovo je nemoguće pronaći razliku između prirodnog i umjetnog zuba. Zubna protetika uključuje fiksna i mobilna protetska riješenja.

Fiksna protetika odnosi se na trajno fiksiranje protetike na prirodne zube ili impalante. U fiksnu protetiku spadaju zubne krunice, mostovi i hibridni mostovi, polufiksne proteze na implantantima koje imaju mogućnost skidanja i vračanja te polufiksna riješenje kod kojih se konbinuju krunice i djelomične proteze.

Mobilna protetika se odnosi na mobilne proteze, a često se primjenjuje kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadomjestiti kako bi se ugradili zubni implantanti.Pacijent, po potrebi, mobilnu protezu može vaditi i vraćati.

Rade se:
Keramičke krunice i mostovi,
Cirkon krunice i mostovi,
Totalne proteze (akrilne i wironit),
Parcijalne proteze (akrilne i wironit),
Parcijalne proteze sa kombinacijom keramičkih navlaka.

Vađenje zuba ili extrakcije je oralno-hirurški zahvat. Prije svakog vašenja zuba, potrebno je napraviti RTG snimak, pokušati endodontski liječiti zub, te napraviti sve da ga se zadrži u čeljusti. Nažalost, nije uvijek moguče sačuvati zub i potrebno je izvršiti vađenje zuba.

Indikacije za vađenje zuba su:
klimavost zuba,
trauma zuba,
kariozno razorena kruna zuba kada nije moguće liječenje,
upalni procesi i
ciste.

Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju, te je postupak vađenja zuba u potpunosti bezbolan za pacijente.

Rade se:

extrakcije mliječnih zuba,
extrakcije stalnih zuba,
ektrakcije impaktiranih zuba,
extrakcije frakturiranih korjenova zuba.

Scroll to Top